X-Men 2

Med Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden.

De er næste led i udviklingskæden. Hver især blev de født med en særpræget genetisk mutation, som i puberteten manifesterede sig i ekstraordinære kræfter. I en verden, der i stigende grad er gennemsyret af had og fordomme, er de videnskabelige mærkværdigheder ... naturens vanskabninger ... udstødte, som er frygtet og afskyet af dem, der ikke kan acceptere deres anderledeshed. Men på trods af samfundets omsiggribende uvidenhed overlever X-Men og tusindvis af andre mutanter overalt på kloden. Under ledelse af Professor Charles Xavier, verdens mest magtfulde telepatiker, har disse “begavede” studenter lært at kontrollere og styre deres respektive kræfter til gavn for hele menneskeheden. De kæmper for at beskytte en verden, der frygter dem.

I Biograferne:30 April 2003
VHS Leje:30 September 2003
VHS Købe:30 September 2003
DVD Leje:30 September 2003
DVD Købe:30 September 2003 (single disc) / 11 November 2003 (dobbelt disc)
Blu-Ray:...
Links: X-Men * Officiel Hjemmeside

 

Fra det samme hold, der stod bag X-Men, kommer nu næste kapitel i X-Men-sagaen, X2. Det oprindelige kæmpehit fra 2000, baseret på verdens mest solgte tegneserie nogensinde, indspillede næsten $300 mio. på verdensplan, slog alle rekorder, da den blev udsendt på video og dvd, og banede vejen for den bølge af stort anlagte tegneseriefilmatiseringer, som vi oplever i disse år.


Foto: © Twentieth Century Fox.

Et "Evolutionært" Spring

Større. Bedre. Mere. X-Men’s instruktør Bryan Singer var fast besluttet på, at det skulle X2 være og, ja, mere til. Singers ambitioner kom ikke bag på filmens producere; hans respekt for tegneseriefigurerne – den alvor og vægt, men samtidig også kolossale humor, der var hans indfaldsvinkel på X-Men – mødtes med en tilsvarende respekt fra alle de trofaste tegneseriefans samt de millioner af biografgængere, der stiftede bekendtskab med X-Men-universet for første gang.

Singer tog genren alvorligt og gav X-Men en tredimensional tone og stil, som kom til at danne skole for den ny bølge af film baseret på tegneserier. “Bryan kom virkelig til at elske X-Men-figurerne og deres univers, så der var ingen tvivl om, at han også skulle instruere X2,” siger producer Lauren Shuler Donner, som begyndte de indledende forberedelser til den første X-Men-film for næsten ti år siden. Producer Ralph Winter tilføjer: “Bryan har stor forståelse for, hvad det er, der gør tegneserien til et så utroligt populært stykke popkultur. Og hans evne til få personerne til at fremstå som ægte – som om de boede inde ved siden af – til trods for at de er i besiddelse af fantastiske og indimellem farlige kræfter, er temmelig usædvanlig.”

På X2 kunne Singer male på det helt store filmlærred, med et større budget og en længere produktionsplan, end han havde til rådighed på den første film. I X2 er der om muligt også endnu mere drøn på action, effekter og stunts, end der var sidste gang.

Singers plan med X2 var langt mere end en traditionel 2’er. Han behøvede ikke at præsentere personerne og deres kræfter denne gang, og med de fantastiske ressourcer, der nu stod til hans rådighed, ønskede han at dykke dybere ned i X-Men mytologien og videreudforske deres vener og relationer. “X2 er ikke en sequel,” understreger han. “Det er næste eventyr i en saga – en evolution fra den første film. Ikke alene følger vi op på hovedpersonerne i den første film og deres respektive rejser, vi introducerer en ny generation af X-Men, såvel som nogle nye skurke.”

“Som i alle gode tegneserier er X-Men-universet skabt for at kunne ekspanderes,” fortsætter Singer. “Disse historier kan fortsætte i det uendelige. Denne fortsættelse af sagaen har givet mig mulighed for at ekspandere handlingstrådene og personerne – og for at have det meget sjovere. X2 er skarpere, mørkere, sjovere og mere romantisk end sin forgænger.”

Også i X2 er hovedtemaerne tolerance og frygt for det ukendte, som har stået centralt i X-Men-universet, siden Stan Lee skabte tegneserien for 40 år siden. “Det drejer sig stadig om mislykkede individer, fordomme, om at være udenfor og ikke blive forstået,” siger Lauren Shuler Donner. Og Bryan Singer tilføjer: “X-Men-filmene stiller de spørgsmål, vi alle har: Er jeg alene i verden? Hvorfor er jeg anderledes, og hvordan skal jeg indpasse mig? Disse spørgsmål er universelle og tidløse, ikke mindst blandt teenagere. Vi har alle følt som mutanter på et eller andet tidspunkt.”

Et nyt tema i X2 er “sammenhold,” idet to generationer af X-Men forener deres kræfter med en højst usædvanlig allieret for at bekæmpe en ny og yderst menneskelig trussel. Ved filmens start kæmper mutanterne stadig mod et samfund, som nærer frygt og mistillid til dem. Situationen bliver endnu mere desperat, da USA’s præsident bliver udsat for et dristigt attentatforsøg, og alt peger på, at det er en mutant, der står bag.

Det chokerende overfald vækker politikernes og offentlighedens krav om en registrering af mutanter til live igen. Leder af anti-mutant-bevægelsen er nu William Stryker, en stenrig, tidligere hærchef og videnskabsmand, som ifølge rygterne har udført eksperimenter på mutanter.

Strykers “mutantarbejde” har noget at gøre med Wolverines mystiske og glemte fortid. Mens Wolverine graver efter en forklaring på sin afstamning, iværksætter Stryker sit anti-mutant-program og indleder et omfattende militærangreb på Xaviers palæ og Skole for Begavede Unge. Magneto, der for nylig er flygtet fra sit plasticfængsel, foreslår, at han og X-Men går sammen i kampen mod deres fælles og drabelige fjende, Stryker, og hans håndlanger, Deathstrike.

Med Xaviers, menneskehedens – og mutanternes – skæbne i deres hænder, står X-Men og deres allierede samlet over for deres farligste mission nogensinde...


Foto: © Twentieth Century Fox.

Medvirkende

Professor Charles Xavier...PATRICK STEWART
Logan/Wolverine...HUGH JACKMAN
Eric Lensherr/Magneto...IAN McKELLEN
Storm...HALLE BERRY
Jean Grey...FAMKE JANSSEN
Scott Summers/Cyclops...JAMES MARSDEN
Mystique...REBECCA ROMIJN-STAMOS
William Stryker...BRIAN COX
Kurt Wagner/Nightcrawler...ALAN CUMMING
Senator Kelly...BRUCE DAVISON
Rogue...ANNA PAQUIN
Yuriko Oyama...KELLY HU
John Allerdyce/Pyro...AARON STANFORD
Kitty Pryde...KATIE STUART
Jason 143...MICHAEL REID MACKAY
Little Girl 143...KEELY PURVIS
Bobby Drake/Iceman...SHAWN ASHMORE
Jubilee...KEA WONG
Colossus...DANIEL CUDMORE
Jones...CONNOR WIDDOES
Artie...BRYCE HODGSON
Siryn...SHAUNA KAIN
President McKenna...COTTER SMITH
Steven Drake...ALFRED E. HUMPHREYS
Madeline Drake...JILL TEED
Ronny Drake...JAMES KIRK
Mitchell Laurio...TY OLSSON

 

til toppen af siden