Sprængfarlig Bombe

Med Nikolaj Lie Kaas, Ulrich Thomsen, Mille Dinesen, Line Kruse.

I komedien SPRÆNGFARLIG BOMBE får Tonny (Ulrich Thomsen) efter en tiltrængt skilsmisse endelig bevilget nogle timers samvær alene med sine to børn. Gensynet fejres med en tur i biografen for at se den nye film af den verdensberømte og anmelder-roste danske instruktør Claus Volter (Nikolaj Lie Kaas). Men filmen er slet ikke det mesterværk, som plakaten lovede, børnene græder, og Tonny kan ikke få sine 471 kroner tilbage for billetter og slik. Tonny giver ikke op, han opsøger Claus Volter for at få en forklaring og pengene igen. Det er dog nemmere sagt end gjort at få penge ud af en mesterinstruktør...

I Biograferne:25 August 2006
DVD Leje:27 Februar 2007
DVD Købe:27 Februar 2007
Links: Officiel Hjemmeside

 

Tonny (ULRICH THOMSEN) arbejder på en genbrugsstation sammen med søde Klara (LINE KRUSE). Han styrer stedet med hård hånd og har både temperament og lune under overtræksdragten.

Tonny er skilt fra Tanja (ELLEN HILLINGSØE), som han har to børn med. Det var ikke nogen nem skilsmisse, men Tonny har fået hjælp af sin advokat Tim Holstein (LARS BRYGMANN) til at se sine børn igen af og til.

Da forliget går igennem, inviterer Tonny børnene i den lokale biograf for at fejre gensynet. De kommer for sent til Harry Potter-forestillingen, og kommer i stedet til at se den nye film af verdensberømte og anmelderroste danske instruktør Claus Volter (NIKOLAJ LIE KAAS).

Filmen hedder ”Morderen” og er nummer to i en planlagt trilogi, begge med Claus Volters kæreste Pernille (MILLE DINESEN) i hovedrollen. Den har netop vundet en side-præmie fra Berlin Festivalen og selv om den har fået premiere i 35 kopier, er den langt fra blevet noget hit hos publikum. Faktisk har den sat en kedelig Danmarksrekord i færrest solgte billetter, til producenten Per Schaks (KRISTIAN HALKEN) store bekymring.

En bekymring kommer sjældent alene. Tonny bliver rasende da han opdager, at filmen slet ikke er det mesterværk som plakaten lovede, hans børn græder og vil hjem, og han kan ikke få sine 471 kroner tilbage for billetter og slik.

Ekskonen laver en scene, og Tonny risikerer igen ikke at måtte se sine børn. Tonny giver ikke op og beslutter at opsøge Claus Volter personligt på optagelserne til den sidste film i trilogien for at få en forklaring og sine penge igen. Men det er nemmere sagt end gjort at få penge ud af en mesterinstruktør, og herefter er der ingenting, der går efter planen...

 


Foto: Ole Kragh-Jacobsen.

 

INSTRUKTØRENS KOMMENTAR

I sin tid - for lang tid siden - var det meningen, at jeg skulle lave den sidste dogmefilm. Det blev så af flere grunde ikke til noget.

Men jeg havde dengang leget med nogle ideer, og én af dem, som jeg så arbejdede videre med Anders Thomas om, var at lave en film om det, at lave film. At se på sit eget arbejde med humor, satire, vid og bid. Kunsten ved filmkunsten er jo at få folk til at se det, vi laver. Når man nu får de penge, man kan få fra Filminstituttet til at lave film for, så har man, synes jeg, en forpligtelse til at lave noget, som publikum vil se.

Egentlig er der to hovedpersoner i min film. Den ene er en voldsomt opblæst egoist - det ligger i filmens satire - men der er lidt af ham i alle instruktører, inklusiv mig selv. Den anden er en mand helt nede på jorden - på en genbrugsplads. Og det er nok ham, jeg helst vil give betegnelsen hovedperson. Han er uberørt af opmærksomhed fra alle sider. ’Store’ filmkunstnere bliver centrum og ’ofre’ for pressen og mediernes uhæmmede opmærksomhed.

Kokke (jeg har selv haft fornøjelsen af at spille én et par gange) er for eksempel af en eller anden vanvittig grund pludselig blevet medie-guruer. Der er også helt vild fokus på filminstruktører lige nu, nærmest mere end rockmusikere. Vi er i mine øjne halvt håndværkere og halvt kunstnere, som ind imellem slår et temmelig stort brød op. Vi arbejder jo med film i et hold og på et hold, hvor vores fornemste opgave og mål er at få kontakt med et publikum. Så stort som muligt.

Det lykkes ikke altid, men film skal ses for at være til.

Der er masser af yderpunkter mellem mennesker - fra den berømte filminstruktør til genbrugsplads-inspektøren er der for eksempel en vis afstand. Jeg kender fremragende personligheder i begge erhverv. Det er mellem dem, og sammen med dem, jeg laver min historie - og jeg tager de mange andre mennesker, der arbejder og virker i krydsfeltet mellem de to, med: Ejendomsmæglere, advokater, skuespillere, anmeldere og de rigtige venner.

SPRÆNGFARLIG BOMBE er Nordisk Films 100-års Jubilæumsfilm, og jeg har været i den heldige situation, at jeg har kunnet sammensætte det bedst mulige danske hold på alle poster foran og bag kameraet.

Tomas Villum, juli 2006

 


Foto: Ole Kragh-Jacobsen.

 

MEDVIRKENDE

ULRICH THOMSEN...Tonny Frellesen
NIKOLAJ LIE KAAS...Claus Volter
MILLE DINESEN...Pernille Jepsen/Melinda
LINE KRUSE...Klara
KRISTIAN HALKEN...Per Schack
NICOLAJ KOPERNIKUS...Jan Godtfredsen
LARS BRYGMANN...Tim Holstein
NIELS OLSEN...Bror
ELLEN HILLINGSØ...Tanja
MICHAEL CARØE...Frederik
PETER MYGIND...Tom Frej
CHRISTIAN H. WIENBERG...Brian/Gustav
JACOB CEDERGREN...Allan Henriksen/Vladimir
LARS RANTHE...Kameramand/Laust Hatling
FREDERIKKE THOMASSEN...Ida+
METTE HORN...Instruktørassistent/Bækkel
MICHAEL ASMUSSEN...Scenograf (Elias)
HELGE SCHEUER...Johannes Tangberg
MARIE CAROLINE SCHJELDAL...Billetpige
BENEDICTE BALLING...TV-pige
LYKKE SAND...Ejendomsmæglerpige
KJELD NØRGAARD...Biografdirektør
DAN SCHLOSSER...Læge
ARN LOU...Bilist
OLE LEMMEKE...Advokat
STEFANIE LEÓN...Go’ Aften Danmark Assistent
SØREN THOMSEN...Chauffør
ANETTE STØVELBÆK...Kira
HANS PILGAARD...Sig selv
ALLAN OLSEN...Torsten
ARNE SIEMSEN...Mand (Hans)
CAROLINE BOSERUP...Nyhedsoplæser
PETER REICHHARDT...Matematiker
SØREN FRELLESEN...Matematiker
MIKKEL VADSHOLT...Gør-det-selv-mand
ANNE OPPENHAGEN PAGH...Journalist
POUL THOMSEN...Mand i Zoo

 

til toppen af siden