Spider-Man 2

Med Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina.

I dette fænomenale eventyr om Spider-Man er to år gået og den blide Peter Parker (Tobey Maguire) oplever nye vanskeligheder forbundet med den gave/forbandelse, der ændrede hans liv på drastiske vis. Han forsøger desperat at finde en balance mellem en hverdag som universitetsstuderende og sin hemmelige identitet som superhelt. Plaget af sine hemmeligheder indser Peter, at relationerne til de mennesker som står ham nærmest er i farezonen på grund af denne konflikt. Hans uvilkårlige kærlighed til Mary Jane (Kirsten Dunst) vokser sig stadigt stærkere, og stiller Peter overfor det evige dilemma om han skal fortælle hende hemmeligheden eller ej. Venskabet med Harry Osborn (James Franco) kompliceres af Harrys bitterhed og voksende had mod Spider-Man, der i Harrys øjne er den ansvarlige for faderens død. Til og med begynder Peters elskede tante May, at tvivle på sin nevø. Spider-Mans liv bliver om muligt endnu mere kompliceret, da en ny fjende dukker op; den geniale Otto Octavius (Alfred Molina), som efter en ulykke under et forsøg reinkarneres som den sindssyge og mangearmede Dr. Octopus...

I Biograferne:7 Juli 2004
VHS Leje:17 November 2004
VHS Købe:17 November 2004
DVD Leje:17 November 2004
DVD Købe:17 November 2004 / 12 Juni 2012
UMD Købe:30 November 2005
Blu-Ray:12 Juni 2012
Links:...

 

Superhelten SPIDER-MAN (Tobey Maguire) er, som flere af sine kollegaer født i tegneseriernes frugtbare univers, en ung mand med dobbelt-identitet.

Som en turbo-edderkop kan han svæve gennem natten, kaste sine tråde og livliner ud mellem storbyens skyskrabere og tage kampen op med enhver nok så frygtelig fjende. Som studenten Peter Parker kan han derimod ikke stå frem, lægge kortene på bordet og erklære sin dybe kærlighed til Mary Jane (Kirsten Dunst), pigen, han elsker, men som han følte sig presset til at lægge afstand til for et par år siden. For hendes skyld. Pigen, som efterfølgende er begyndt på en karriere som skuespiller og har fundet en ny ven.

Peter Parkers nye trussel er imidlertid Dr. Otto Octavius (Alfred Molina). Han bevæger sig voldsomt truende ind på SPIDER-MANs områder - både i forhold til Mary Jane og i forhold til Peters bedste ven Harry Osborn (James Franco), som er overbevist om, at SPIDER-MAN har mordet på Harry’s far på samvittigheden.

SPIDER-MAN kommer i mere end én forstand på dobbeltarbejde.

 


Foto: Columbia Pictures.

 

BAG FILMEN

Det er en 2’er, der sender holdet fra 1’eren på nye eventyr - helt i tråd med kapitlerne om den berømte Marvel-tegneserie-figur som første gang kastede sit spindelvævede netværk ud over verden i 1962, skabt af Stan Lee og Steve Ditko. Store dele af den nye SPIDER-MAN-film er iøvrigt inspireret af hæfte nr. 50 (’Spider-Man No More’).

Filmene har udgangspunkt i superheltens animationsverden - men er oversat til en særdeles vellignende virkelighed af instruktøren Sam Raimi. Sammen med sine medarbejdere var Raimi lettere overrasket over, at den første film om SPIDER-MAN blev en så stor international succes. En lang række tegneserie-figurer er tidligere blevet ’reality’-filmatiseret: Superman, Batman, Conan, Hulk for ikke at tale om Skipper Skræk. Der var derfor ikke noget grundlæggende nyt i at give SPIDER-MAN ’rigtigt’ liv på film - med Tobey Maguire som den følsomme, diskrete unge mand, der af skæbnen og tilfældighederne bliver sat til at være assisterende - og svævende - vogter af lov og orden i storbyen New York. Men filmen blev år 2002’s helt store succes.

SPIDER-MAN’s popularitet kan skyldes, at Tobey Maguire som Peter Parker er en pæn, ung mand, så tæt på gennemsnittet, som man kan være, men som SPIDER-MAN er han en rebel og trussel mod alverdens ondskab.

Special effects og digital effects (sidstnævnte til en pris af $ 54 millioner) er en stor del af en film med en superhelt i titelrollen, men Sam Raimi er klar over, at effekter ikke alene skaber en film - og slet ikke en helstøbt film-karakter.

En hovedperson, som vi skal forholde os til. En sympatisk SPIDER-MAN i krise. Dyb krise. Derfor skal han vælge, og det er noget af det sværeste, men samtidig noget af det mest naturlige og dagligdags som også vi, der ikke er superhelte, udsættes for. Vi, som mangler en edderkops følsomme ’radar’ og effektive bevægelsesmønstre.

Peter Parkers dilemma er konflikten mellem ’jobbet’ som SPIDER-MAN og ’virkeligheden’ som Peter Parker - og forelskelsen i M.J. I løbet af de sidste par år har Mary Jane fundet nye veje, nye venner og andre interesser. Den ulykkeligt forelskede Peter Parker har som SPIDER-MAN derimod fundet nye dødsensfarlige udfordringer. Den farligste viser sig at være Dr. Octavius - der som Doc Ock (tegnet i Marvel-hæftet ’The Amazing Spider-Man #3 fra 1963) er en nådesløs modstander.

 


Foto: Columbia Pictures.

 

MEDVIRKENDE

Tobey Maguire...Peter Parker/Spider-Man
Kirsten Dunst...Mary Jane Watson
Alfred Molina...Dr. Otto Octavius
James Franco...Harry Osborn
Elizabeth Banks...Betty Brant
Rosemary Harris...Tante Mary
Donna Murphy...Rosalie Octavius
J.K. Simmons...J. Jonah Jameson
Vanessa Ferlito...Louise

 


Foto: Columbia Pictures.

 

til toppen af siden