Lilo & Stitch

Disney Tegnefilm. Danske stemmer af Sarah Juel Werner, Amin Jensen, Trine Pallesen.

På den frodige tropeø Hawaii bor den lille pige Lilo. Hun er meget ensom og beder derfor til et stjerneskud om en ven. Men det viser sig at stjerneskuddet er en rumkapsel med et farligt genetisk eksperiment ombord. Hun kalder sit nye kæledyr for Stitch. Hvad Lilo ikke ved er, at Stitch er flygtet fra en fremmed planet og at han kun er ude på at bruge Lilo som skjold mod dusørjægerne fra hans planet, som er meget opsatte på at fange ham. På grund af Lilo´s ukuelige tro på "Ohana" - troen på familiesammenhold - udvikler Stitch til sidst evnen til at holde af andre.

I Biograferne:6 September 2002
VHS Leje:19 Marts 2003
VHS Købe:19 Marts 2003
DVD Leje:19 Marts 2003
DVD Købe:19 Marts 2003
Blu-Ray:27 Marts 2014
Links:...

SHOPPING
Filmudsalg.dk

Køb filmen på DVD

 

Synopsis

Lilo er hende, der altid kommer for sent til timerne. Lilo er hende, der altid kommer i slagsmål. Lilo er også pigen, der ikke har de smarte dukker og det nye dyre legetøj, som hendes jævnaldrende veninder har. Lilo har et hjem, men kun fordi hendes storesøster, Nani, pukler som en gal og ofrer sin egen ungdom for det, da begge deres forældre er døde.

Er der noget at sige til, at Lilo har en stor og livlig fantasi?

Hvis man skal være helt ærlig, så er hjemmet ved at falde fra hinanden, og det kniber for Nani at få tid til at være der for Lilo. Det er så galt, at de sociale myndigheder har sendt den frygtindgydende Cobra Bobbels til at overvåge, om hun klarer jobbet godt nok.

Men Lilo og Nani vil gøre alt for at holde sammen på resterne af deres familie. Så måske ville det være en god idé at udvide den med et kæledyr – en trofast ven til Lilo... På dyreinternatet forelsker Lilo sig straks i en lille strid fyr, som hun kalder Stitch. Hun lægger ikke særlig mærke til, at de andre hunde lader til at være bange for den, eller at personalet synes, den er underlig. Hun genkender en ensom sjæl i en stor og fremmed verden. Hun skulle bare vide, hvor tæt på sandheden hun er...

Ved et af universets mærkelige sammentræf er det væsen, Lilo har købt på internatet, nemlig et genetisk eksperiment frembragt af den gale videnskabsmand Jumba på planeten Turo langt, langt væk. Stitch er skabt til at være aggressiv, uudslettelig og i almindelighed ubehagelig. Egentlig er han dømt til udslettelse, men ved et flugtforsøg endte han på jorden, nærmere bestemt det paradisiske Hawaii. Da den Øverste Rådskvinde i Den Galaktiske Føderation bliver overbevist om, at udslettelse af Jorden er udelukket (Jord-specialisten Pleakley forklarer, at det er det eneste levested for den truede art, myggen), sender hun i stedet Jumba af sted sammen med Pleakley for at indfange ham.

Da angreb på mennesker ikke er tilladt, finder Stitch det derfor klogest at blive i rollen som kæledyr for Lilo. Men hans karakter, som er indkodet i generne, fornægter sig ikke. På den ene side udviser han bemærkelsesværdig intelligens, på den anden side en grusom lyst til ødelæggelse.

Lilo passer alligevel trofast på sin nye lille ven. Hun vil gerne inddrage ham i ’ohana’ – det hawaiianske begreb, der dække over troen på et familie-sammenhold, hvor ingen bliver efterladt og ingen bliver glemt. Hun prøver at dele sin verden – selv sin store passion for Elvis Presley – med ham, men Stitch laver hele tiden ballade og giver dem en masse problemer. Jumbas og Pleakleys ikke særlig elegante bortførelsesforsøg føjer kun til ødelæggelserne, og Cobra Bobbels truer fortsat med at få Lilo fjernet.

Hvordan skal et lille destruktivt og selvisk væsen nogensinde lære at forstå betydningen af et større fællesskab, hvor man passer på og elsker hinanden? Måske ved eksemplets magt... Lilo!

Det begyndte med et monster...

Historien om Lilo & Stitch begynder for 17 år siden, da filmens ene instruktør Chris Sanders netop var begyndt sin karriere i tegnefilm. Han lavede en skitse af et lille monster og begyndte at tænke på historier til det. - Mange år senere, da jeg arbejdede med ”Mulan”, dukkede han op igen, husker Sanders. - I de tidlige versioner, var der ingen Lilo og Stitch var ikke et rumvæsen, men bare en vanskabning, der ikke vidste, hvor han kom fra, og som boede alene ude i skoven.

- Det udviklede sig til, at han var et væsen, der var blevet efterladt på Jorden, fordi han havde gjort noget slemt. Handlingen blev henlagt til Kansas, og historien udspillede sig udelukkende blandt dyr. Da jeg forelagde ideen for Thomas Schumacher (chefen for Walt Disney Feature Animation), foreslog han, at jeg skulle placere Stitch blandt mennesker for at skabe mere kontrast. Det var der historien tog fart, og jeg begyndte at samarbejde med Dean.

Medinstruktør Dean DeBlois arbejdede også sammen med Sanders på ”Mulan”, så teamet var allerede kørt ind. - Jeg blev forelsket i figuren Lilo, fordi hun altid tilgiver og er fuld af kærlighed. Hun leder bare efter nogen at give den til, siger han om historien. – Nani og Lilo er på vej mod en katastrofe og klarer kun lige at holde stumperne sammen, da Stitch dukker op og sætter skub i ødelæggelsen af familien. Men ved at gøre det bliver han også påvirket af Lilo, og han er den eneste, der er i stand til at sætte det hele sammen igen. De to figurer kommer til at påvirke hinanden på en måde, som de umuligt kunne forudse.

Konstellationen bringer også storesøsteren, Nani, på banen, og hun har en klar rolle i historien. - Nani er et omdrejningspunkt for hele historien. Det er hende, der hele tiden er under pres. De andre figurer har en masse at miste, men det er hende, der er klar over det. Scenen, hvor hun skal fortælle Lilo, at hun vil blive fjernet af de sociale myndigheder, er et godt eksempel på den byrde, der hviler på hendes skuldre.

Historien blev udviklet i et tæt samarbejde mellem de to instruktører, der var i den enestående position i tegnefilmsammenhæng, at de både skrev manuskriptet og lavede storyboards. De lod sig inspirere af nogle af de tidlige Disney-film både indholdsmæssigt og teknisk. - Vi, ville skabe en film, som fokuserede på det enkle og varme i personernes indbyrdes forhold, siger DeBlois. – ”Dumbo” og ”Bambi” var vore to vigtigste pejlemærker, fordi historierne er så fokuserede og kulisserne så enkle. Der er en renhed og nostalgi, som vi bare elsker.

På den anden side ville de gerne bryde med den entydige opdeling i gode og onde. - Det er godt nok, hvis man fortæller et eventyr, men vi ville skabe en film med en anden stemning, forklarer Sanders. – Vore figurer har flere grå nuancer; de er ikke bare sort/hvide. De indeholder alle slags menneskelige svagheder. Lilo, Stitch og Nani er hverken gode eller onde. De er en blanding som alle andre mennesker.

Inspirationen fra de klassiske film betød imidlertid også, at ”Lilo & Stitch” er den første tegnefilm i en menneskealder, der benytter sig af akvarel-baggrunde. Valget skyldes ikke mindst, at farverne egnede sig perfekt til at gengive farverne og den frodige vegetation på Hawaii, som blev valgt som baggrund for historien.

Ohana

Et af de mere behagelig aspekter af det langvarige arbejde med at skabe en tegnefilm var faktisk, at Chris Sanders, Dean DeBlois og et mindre hold af nøgleskikkelserne i filmens tilblivelse tog på fjorten dages studietur til de isolerede øer i Stillehavet.

Med kamera ved hånden og skitseblok under armen dykkede og surfede de og besøgte berømte strande og nationalparker for at suge formerne og farverne til sig. De besøgte også hawaiianske skoler, hvor man lægger vægt på øernes indfødte sprog og kultur.

Her mødte de ’ohana’, som de nok kendte til, men først forstod, da de mødte øernes befolkning. - Før vi tog til Hawaii, kendte vi til ’ohana’, men vi oplevede ikke dybden i det, før vi tog til øerne. Uanset hvor vi tog hen, oplevede vi en opfattelse af fællesskab og familie, som strækker sig langt ud over den nærmeste familie. Alle var utrolig venlige, og de lod til at være en del af den indfødte mentalitet.

- Vi savnede i vores historie en grund til at Stitch ændrer sig fra ond til god, og vi kom til at tænke på, at han ville blive påvirket af ’ohana’. Det var en åbenbaring for os. Det gled ind i alle aspekter af filmen. Vi begyndte at se Stitch som det ultimative hittebarn, og da Lilo introducerer dette koncept for en udvidet familie for ham, tager han det til sig på sin egen ret specielle måde. Beslutningen, vi ret tidligt traf om at lade handlingen udspille sig på Hawaii, bestemte i virkeligheden filmens skæbne, og ’ohana’ ventede bare på at blive opdaget af os og inkorporeret i filmen.

Blue Hawaii

Musikken betyder ikke så lidt for ”Lilo & Stitch”. Og hvilken musik forbinder man så med Hawaii – to typer; hula og ikke mindst Elvis Presley!

- Meget tidligt i processen forklarede Chris og Dean en scene, hvor Lilo spiller en Elvis-plade, og jeg syntes det var skrigende grinagtigt med en lille pige, der elsker Elvis, fortæller Thomas Schumacher. – Det gav hende karakter, fordi det er en ret sofistikeret smag. Vi opdagede, at sange som ”Suspicious Minds” og ”Hound Dog” føjede så meget til filmen og samtidig pudsigt nok virkede hawaiianske. Mange husker Elvis fra hans Hawaii periode. Første gang jeg landede på Kauai var min tanke: ’Aah, det er en slags Elvis-land’.

Foruden ovennævnte sneg ”Heartbreak Hotel”, ”Stuck on You”, ”Devil in Disguise” og – naturligvis – ”Blue Hawaii” sig ind på lydsporet som komiske indslag eller som kommentar til handlingen. Elvis’ ”Blue Hawaii” soundtrack var i øvrigt et af hans karrieres mest succesfulde og toppede hitlisterne i 20 uger!

En lidt nyere klang blev introduceret med en genindspilning af ”Burning Love”, som Wynonna lavede til filmen. - At få lov til at indspille en Elvis-sang til ”Lilo & Stitch” må være et af min karrieres højdepunkter, siger Wynonna, der ellers har succes nok. – Slutsangen rummer et øjeblik af kærlighed og jubel, og hvem ville ikke have lyst til at indspille en Elvis-sang? Dertil i en Disney-film? Yderligere giver den svenske gruppe A*Teens deres version af ”Can’t Help Falling in Love” til slutteksterne.

Fra Hawaiis indfødte musikskat blev der skrevet to nye sange efter de lokale traditioner. Nye og nye – ”He Mele No Lilo” er kombineret af to ældgamle sange sat til ny melodi, mens ”Hawaiian Roller Coaster Ride” er helt ny. De blev indspillet af et børnekor fra Kamehameha Skolen.

Medvirkende

Stemmer...Original...Dansk
Lilo...Daveigh Chase...Sarah Juel Werner
Stitch...Chris Sanders...Amin Jensen
Nani...Tia Carrere...Trine Pallesen
Jumba...David Ogden Stiers...John Hahn-Petersen
Pleakley...Kevin McDonald...Peter Mygind
David...Jason Lee Scott...Paw Henriksen
Cobra Bobbels...Ving Rhames...Thorbjørn Hummel
Øverste Rådskvinde...Zoe Caldwell...Kirsten Olesen
Kaptajn Gantu...Kevin Michael Richardson...Stig Rossen

Spilletid: ca. 95 min.

Censur: Tilladt For Alle.

 


Disney har lavet en ny klassiker med Lilo & Stitch. Efter en lidt Alien-inspireret start byder den på flotte billeder og god musik med bla. Elvis.

Filmen har en alvorlig dimension med familieproblemer og en streng socialrådgiver. Men for det meste er det dog en varm komedie med masser af humor. Den hyperaktive Stitch er utrolig morsom, ikke mindst som Elvis-imitator.

De danske stemmer er gode, især Peter Mygind er god i rollen som rumvæsenet Pleakley.

Generelt en rigtig god Disney film, som kan ses af både børn og voksne.

- Henrik Secher

 

til toppen af siden